Відмова від Спадщини

Нотаріус по спадщині

Відмовитися від Спадщини

  • Оформлення відмови від спадщини здійснюється швидко та якісно – від 25 хв;
  • Гарантуємо нотаріальне засвідчення у точній відповідності до діючого законодавства;
  • Звертайтеся щоб отримати відповіді на всі наявні додаткові питання;
  • Для нотаріального засвідчення відмови від спадщини потрібен мінімальний перелік документів (паспорт + ІДН);
  • Можлива відмова від спадщини на користь іншого спадкоємця по закону або по заповіту;
  • Оформлюємо відмову на одного або декількох спадкоємців;
  • Надаємо професійні консультації з питань нотаріальних спадкових справ, в тому числі щодо відмови від спадщини;
  • Завіряємо відмову від прийняття спадщини на користь батька або матері, сина або доньки, сестри або брата, онуків чи інших родичів…
  • Уточніть ціну оформлення необхідного варіанту заяви на відмову від спадкування;
  • Запишіться на зручний час оформлення потрібної заяви у нотаріуса;

Нотаріальна відмова від спадщини

Уточніть у нотаріуса ціну оформлення відмови від спадщини, дізнайтеся телефоном скільки коштує необхідний вам варіант оформлення нотаріальної відмови від спадщини.

ⓘ При оформленні відмови від спадщини, що належала померлій особі, така відмова спадкоємця є добровільною та безумовною. Тобто спадкоємець, за власним бажанням і без жодного тиску, відмовляється від усієї спадщини, незалежно від того з чого вона складається: квартира, будинок з землею, рахунки в банку, авто і т.д…

Як відмовитися від прийняття спадщини

Кожен спадкоємець має право прийняти спадщину або ж відмовитися від її прийняття. Заява про відмову від спадщини – це офіційний документ, яким спадкоємець відмовляється від спадщини після смерті спадкодавця. Така відмова є безумовною та беззастережною, має юридичну силу та суттєві правові наслідки, зокрема, інші спадкоємці можуть успадкувати частину майна, яка була призначена для спадкоємця, що відмовився від спадщини.

Відмовитися від спадкування можливо на користь іншого спадкоємця або ж й без зазначення особи, на користь якої здійснюється така відмова. Для оформлення відмови від прийняття спадщини зверніться до нотаріуса.

Існують різноманітні варіанти оформлення нотаріальної відмови від спадщини. Підготовка та засвідчення підпису на відповідній заяві спадкоємця може мати різний рівень складності. Ціна оформлення заяви про відмову від прийняття спадщини залежить від обʼєктивних факторів.

Для розрахунку витрат зверніться до фахівця та опишіть обставини спадкування. Допоможемо визначитися з точною сумою, а також надамо відповіді на інші наявні запитання. Спадкоємець, який бажає відмовитися від спадщини може перебувати в Україні або за кордоном.

Як зробити відмову від спадщини

Процедура оформлення заяви про відмову від спадщини у нотаріуса в Києві складається з наступних етапів:

1. Звернення до нотаріуса: спадкоємець повинен звернутися до нотаріуса і попросити про оформлення заяви про відмову від спадщини. Спадкоємець повинен пред’явити нотаріусу документи, які підтверджують його право на спадщину, а також документи, що посвідчують його особу;

2. Оформлення заяви: після перевірки документів, нотаріус оформлює заяву про відмову від спадщини, яку спадкоємець повинен підписати.
Нотаріус здійснює завірення заяви печаткою та підписом, що підтверджує, що заява була підписана спадкоємцем;

3. Подання заяви: оформлена та завірена заява має бути своєчасно надана спадкоємцем до приватного нотаріуса, або ж в державну нотаріальну контору за місцем заведення та ведення спадкової справи.

Не можна робити прийняття спадщини по довіреності, але довіреність цілком може бути застосована у всіх інших питаннях оформлення спадщини, в тому числі, по дорученню представник спадкоємця може зібрати необхідні документи, подати їх нотаріусу, а також отримати свідоцтва про право на спадщину. При необхідності посвідчення такої довіреності, зверніться до нотаріуса.

Які документи потрібні для відмови від спадщини

Нотаріусу потрібно надати достовірну інформацію про особу спадкоємця для правильного оформлення відмови від спадщини. Спадкоємцю, який має намір відмовитися від спадкування, необхідно надати нотаріусу наступні власні документи: паспорт та ідентифікаційний номер.

Всі документи, які подаються нотаріусу для вчинення нотаріальних дій, мають відповідати всім вимогам законодавства. В паспорті громадянина мають бути своєчасно вклеєні фото на 25 та 45 років, документ має бути в належному стані та без пошкодження цілісності аркушів.

Варто також заздалегідь приготувати таку інформацію та відомості: останнє офіційне місце проживання померлої особи, дата та місце її народження. Також може бути необхідна інформація про спадкоємця, на користь якого здійснюється відмова. Адже можливі різні варіанти відмови від прийняття спадщини: проста відмова, відмова від спадщини на користь іншого спадкоємця по закону, відмова від спадщини на користь іншого спадкоємця по заповіту.

Оформлення заяви на відмову від спадщини

Відмова від спадщини в Україні є правовим актом, за допомогою якого особа відмовляється від права спадкувати майно після померлої особи – спадкодавця. Вона регулюється Цивільним кодексом України та відповідними нормами спадкового права.

В Україні відмову від прийняття спадщини можна оформити в будь-якого нотаріуса, який має право здійснювати нотаріальні дії відповідно до законодавства. Таким чином приватні та державні нотаріуса мають повноваження засвідчувати різні правочини, включаючи відмову від спадщини.

Нотаріуси доступні в різних містах та населених пунктах України. Ви можете знайти найближчого до вас нотаріуса, використовуючи пошукові ресурси, а також веб-сайт нотаріальної палати.

Звертайтесь до діючого нотаріуса в Україні для належного оформлення заяви-відмови від прийняття спадщини, а також для отримання відповідної нотаріальної консультації щодо належного оформлення спадщини.

Згідно з українським законодавством, відмова від спадщини може бути оформлена у письмовій формі і подана до компетентного нотаріального органу. Особа, яка бажає оформити заяву про відмову від спадкування та відмовитися від спадщини, має звернутися до нотаріуса.

Процедура відмови від спадщини передбачає підписання та подання письмової заяви. Після долучення до спадкової справи відмови, права на прийняття спадщини переходять до інших законних спадкоємців відповідно до спадкового законодавства України.

Важливо відзначити, що відмова від спадщини є беззастережною і безумовою. Тому перед прийняттям рішення про відмову від спадщини спадкоємця рекомендується ретельно обміркувати своє рішення і, при необхідності, звернутися до юриста або нотаріуса для отримання вичерпної інформації та консультації з питань спадкового права.

ⓘ Як вже зазначалося раніше, родичі померлого, які знаходяться за кордоном, за потреби, мають право відмовитися від спадщини на користь іншого спадкоємця, в тому числі на користь спадкоємця по заповіту або на користь спадкоємця згідно черг спадкування по закону. Варто уважно ставитися до всі формальних вимог та звернути увагу на особливості оформлення відмови від спадщини у таких випадках.

Спадкоємцю-українцю, який перебуває за кордоном, варто одразу звернутися до професійного спадкового адвоката в Києві, який надасть консультації та допоможе в оформленні відмови, що відповідає вимогам законодавства та обставинам спадкової справи (допомога з підготовкою тексту, консультації щодо правильної процедури оформлення відмови в іншій країні, а також консультування щодо необхідних дій щодо долучення оформленої за кордоном відмови до спадкової справи в Україні)

Скільки часу дається на відмову від спадщини

Якщо у Вас виникла потреба відмовитися від спадщини після смерті спадкоємця, слід знати, що заяву про відмову від спадщини важливо оформити та вчасно подати відповідно до вимог законодавства України.

Важливо зазначити, що таку заяву можна подати лише протягом визначеного строку, який за загальним правилом складає до 6 міс с дня смерті. Якщо цей термін мине, то подання заяви про відмову від спадщини стане неможливе. Таким чином, якщо Ви бажаєте реалізувати своє право на відмову від спадщини, не зволікайте зі складанням і поданням відповідної заяви до відповідного нотаріального органу України, наприклад, до нашого офісу нотаріуса на Харківському шосе 164 в місті Києві.

Цивільний кодекс України передбачає стандартний строк до 6 міс. Будь ласка, зверніться до нотаріуса для уточнення додатокової інформації.

Консультація щодо відмови від спадкування

В нашому офісі нотаріуса в Дарницькому районі можливо отримати консультації фахівця та оформити необхідні заяви, що стосуються спадщини та спадкування. В тому числі, можна здійснити заведення спадкової справи, а також нотаріальну відмову від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця. Нотаріус також видає свідоцтва про право на спадщину на успадковане майно.

Які можливі варіанти відмови від прийняття спадщини

У нотаріуса можливе оформлення всіх варіантів заяви про відмову від прийняття спадщини:

  • Заява про відмову від спадщини на користь іншого спадкоємця по заповіту;
  • Заява про відмову від спадщини на користь спадкоємця будь-якої черги;
  • Заява про відмову від прийняття спадщини без зазначення на чию користь;
  • Заява про відмову від спадщини на користь декількох спадкоємців;

ⓘ Якщо спадкоємець перебуває за кордоном він також, за потреби, може зробити відмову від спадщини. Однак, таке оформлення відмови від прийняття спадщини має декілька суттєвих особливостей.

Поширені запити:

Те скільки коштує оформлення відмови від спадщини залежить від декількох факторів. Для уточнення вартості зверніться до нотаріуса. Якщо обираєте нотаріуса з метою оформлення заяви на відмову від спадщини, ви можете звернутися до нотаріусів в межах ж/м Позняки або ж до будь-якого іншого нотаріуса. За потреби, зверніться до нашого офісу нотаріуса, що знаходиться недалеко від Позняків, метро Харківської та Вирлиці, а саме в 10-15 хвилинах руху на автомобілі.

При спадкуванні в порядку черговості спадкування згідно законодавства у повнолітніх спадкоємців є можливість відмовитися від спадщини. Важливо розуміти, якщо спадкоємець не здійснить цю відмову вчасно, тобто не зробить це протягом 6-місячного строку, можливість відмовитися на користь іншого спадкоємця зникне.

Заява оформлюється для подальшого подання до приватного нотаріуса або в державну нотаріальну контору.

Також в нашому офісі приватного нотаріуса можливе заведення спадкової справи для спадкування по закону та по заповіту і одержання свідоцтв про право на спадщину на всі види спадкового майна. Телефонуйте та приїжджайте, звертайтеся в робочі години.

Протягом 6 місяців з дати смерті, подружжя, син або донька особи, яка померла або ж будь-який інший спадкоємець, може відмовитися від спадщини по закону на користь інших спадкоємців, незалежно від черги. Важливо зрозуміти, що якщо спадкоємець не здійснить цю відмову вчасно, може виникнути така ситуація, коли спадок автоматично приймається, і в подальшому, відмовитися на користь іншого може бути неможливо, що може викликати додаткові витрати на оформлення спадщини. Якщо обираєте нотаріуса на Осокорках або ж поруч, чи нотаріальну контору неподалік, ви можете звернутися до нашого офісу нотаріуса по спадщині, який розташований в 15 хвилинах на авто або таксі від Осокорків.

В нашому київському нотаріальному офісі Ви можете підготувати, оформити та завірити у нотаріуса заяву про відмову від прийняття спадщини, тільки якщо Ви знаходитеся в Києві. Якщо ж Ви спадкоємець, який перебуває за кордоном, варто звернутися онлайн до адвоката, який спеціалізується на таких випадках. Адвокат підкаже порядок оформлення заяви за кордоном та правила її направлення до нотаріальних органів.

Якщо обираєте нотаріуса для оформлення відмови від спадщини, ви можете звернутися до нашого нотаріального офісу. При спадкуванні по закону, спадкоємець має можливість відмовитися від спадщини на користь іншого спадкоємця померлої особи. Якщо спадкоємець не здійснить цю відмову вчасно, тобто не зробить це протягом 6-місячного строку, можливість відмовитися на користь доньки може бути остаточно втрачена.

Для нотаріального оформлення заяви про відмову від спадщини потрібно відвідати наш офіс нотаріуса на Харківському масиві з власним паспортом та ІДН. Можлива відмова від спадщини на користь іншого спадкоємця незалежно від черги спадкування або відмова від спадщини на іншого спадкоємця по заповіту. Для оформлення такої відмови потрібні будуть дані спадкоємця, на користь якого здійснюється відмова (ПІБ, дата народження). Наш офіс нотаріуса на Харківському шосе 164, неподалік від вулиць Тростянецька та Вербицького. Наближчі станції – метро Харківська та метро Позняки.