автоматичне Прийняття Спадщини

В законодавстві немає, як такого, терміну “автоматичне прийняття спадщини”. Але під “автоматичним прийняттям спадщини” або “фактичним прийняттям спадщини” зазвичай мається на увазі прийняття спадщини згідно до п.п.З,4 ст. I268 ЦKУ. У відповідності до норм цієї статті спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем (померлою особою) на день смерті (тобто мав офіційне місце реєстрації проживання за тією ж адресою), вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого законом, він не заявив про відмову від спадщини.

Також згідно з п.4 ст. I268 статті Цивiльнoгo Koдeкcу Укpaїни малолітня чи неповнолітня дитина, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, перебачених у законодавстві (це стосується і спадкоємця – нeдiєздaтнoї ocoби, а також осіб, цивільна дiєздaтнicть яких oбмeжeнa).

ⓘ Якщо спадкоємець наразі перебуває за кордоном як біженець чи постійно проживає в іншій країні протягом тривалого проміжку часу – варто звернутися за допомогою до професійного діючого адвоката по спащині.

Слід звернути увагу на те, що так зване “автоматичне прийняття спадщини” або “фактичне прийняття спадщини” стосується лише процедури прийняття спадщини або вступу до спадкування, але жодним чином не звільняє спадкоємця від необхідності оформлення необхідних документів по спадковій справі та отримання свідоцтв про право на спадщину в загальному порядку (по заповіту чи по закону).

Якщо Ви фактично прийняли спадщину, то для оформлення Свідоцтва про право на спадщину необхідно звернутися до нотаріуса, наприклад, в наш київський нотаріальний офіс.

У випадку, коли спадкоємець за кордоном, то порядок дій має певні особливості та значно відрізняється. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, оберіть, який варіант оформлення спадщини Вас цікавить:

Хто приймає спадщину автоматично?

Спільне проживання

спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем (померлою особою) на день смерті

Малолітня Дитина

неповнолітня дитина померлої особи, вважається такою, що прийняла спадщину

Неповнолітня Дитина

неповнолітня дитина померлої особи, вважається такою, що прийняла спадщину

Важливо!

Якщо спадкоємець прийняв спадщину він може отримати Свідоцтва на спадщину у нотаріуса

Як отримати документи на спадщину у нотаріуса?

Телефонуйте для уточнення всіх додаткових питань, а також для запису на прийом до нашої нотаріальної контори для отримання свідоцтв на спадщину

Поширені запити:

Якщо Ви “автоматично” прийняли спадщину, то для оформлення Свідоцтв про право на спадщину на всі види спадкового майна необхідно звернутися до нотаріуса.

Спадкоємець, який офіційно постійно проживав разом із померлим або померлою за однією адресою на день смерті, вважається таким спадкоємцем, який прийняв спадщину. Важливо розуміти, що це стосується спадкоємця  тієї черги, яка закликається до спадкування в даному випадку. Також таке прийняття спадщин відбувається, якщо спадкоємець не відмовився від спадщини відповідною заявою, у строки встановлені законодавством (загальний строк – до 6 міс). В інших випадках для прийняття спадщини спадкоємцям потрібно оформити та подати нотаріусу заяву для вступ до прав спадкування.

Коли відвідувачі нотаріуса говорять про “автоматичний вступ у спадщину”, зазвичай мають на увазі теж саме, що і під “фактичним приняттям спадщини”, а саме – прийняття спадщини згідно ст. I268 ЦKУ. Якщо Ви “автоматично вступили” до спадщини, то для оформлення Свідоцтв про право на спадщину на всі види спадкового майна необхідно звернутися до нотаріуса, наприклад, до нашої приватної нотаріальної контори..

Якщо Ви проживали та були офіційно зареєстровані разом з померлою особою (на день смерті) і автоматично вступили до спадкування по закону або по заповіту, то необхідно звернутися до нотаріуса для оформлення спадкової справи та отримання Свідоцтв про право на спадщину на всі види спадкового майна: квартиру, будинок, землю, вклад (рахунок, депозит) в банку, автомобіль та іншого…